Home » De kop is eraf

De kop is eraf

Door Ad van den Herik | 17 september 2024 | Nieuws

De 3 bekerwedstrijden van het seizoen zijn gespeeld. Rohda’76 2 zat in een lastige poule met ESTO, Olympia en RCL. Hoe zouden de jonkies zich staande houden in hun eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen. Rohda’76-2 bestaat grotendeels uit jongens uit de O19 van vorige seizoen en worden ondersteund door een aantal “ervaren” jongens die al een aantal seizoenen in de senioren spelen.

ESTO uit
De eerste wedsstrijd stond gepland bij ESTO. Een echte burenruzie. Hoewel ruzie kunnen we het niet noemen want het is grotendeels ons kent ons. Dat maakt het ook wel weer leuk om dan tegen elkaar te spelen. We begonnen wat onwennig aan de wedstrijd. ESTO was duidelijk verder in hun ontwikkeling. Vorig seizoen kampioen geworden in de 2de klasse en dit seizoen uitkomend in de 1ste klasse. ESTO zette ons direct onderdruk en wij waren niet in staat om onder deze druk uit te voetballen. Het positieve in deze fase was wel dat we bleven proberen om te voetballen. En dat betaalde zich uit. We kwamen steeds beter in de wedstrijd te zitten en konden ESTO voetballen aardig bijhouden. Tot echte kansen leidde dit nog niet maar dat mocht op dat moment de pret niet drukken.

Ongelukkig
Toen ontstond er een fase waarin we heel ongelukkig waren. ESTO had tot dan toe slechts 1 kans weten te creëren.  Maar kwam gelukkig op voorsprong. Een bal over de zijlijn, waarbij de vlagger van ESTO eerst wel vlagde maar toen de scheidsrechter keek snel zijn vlag omlaag deed, maakte dat ESTO in balbezit bleef en wij in de veronderstelling waren een inworp te krijgen. In de scrimmage die toen ontstond viel de bal bij de 1ste paal binnen en stonden we 1-0 achter. Sportiviteit begint ook bij de grensrechter. Hierdoor waren we even van slag en kregen we nog 3 goals om de oren. Een lange bal werd in de lucht gemist door onze laatste linie waardoor de spits een niet te missen kans kreeg. Niet veel later leek een simpele bal voorwaarts van ESTO een prooi voor onze laatste linie maar heel ongelukkig gleed de laatste uit en zo kreeg ESTO wederom een niet te missen kans op de 3-0.

En alsof dat nog niet genoeg was kregen we uit een corner de bal niet goed weggewerkt. Hierdoor belandde de bal op de knie van een van onze spelers en die zette zo de 4-0 ruststand op het scorebord.

Na rust een heel andere wedstrijd. Direct na het fluitsignaal van de start van de 2e helft kregen we een dot van een kans op de 4-1 echter ging de bal net voorlangs. We putten wat geloof uit deze kans en probeerde zo nog wat te doen aan de stand. Een spaarzame uitbraak van ESTO leverde zomaar de 5-0 op. Dit was voor de 2e helft een beetje tegen de verhouding in. Ook nu bleven we geloven in het voetbal en vonden we elkaar steeds beter. ESTO kon hier weinig tegen overzetten  en dit maakte dat we in de 2 helft toch nog 2x (Sander en Guus) tot scoren konden komen. Dit maakte de uitslag wat dragelijker. Maar eerlijk is eerlijk een grote uitslag voor de eerste wedstrijd. Voetballende deden we niet onder voor ESTO en dat geeft goede hoop voor het vervolg.

De wedstrijd was onderling zeer sportief en de overigens goed leidende scheidsrechter Wilders had dan ook een makkelijke middag.

Olympia thuis
De 2e wedstrijd was thuis tegen Olympia. Een lastige tegenstander met veel oude bekende van mij. Ook deze wedstrijd ging aardig op en neer. Olympia had snelle aanvallers en een bedrijvig middenveld waar wij onze handen vol aan hadden. Aan de bal gelijkwaardig bij balbezit Olympia waren we zoekende hoe een en ander op te pakken. Met name nummer 10 van Olympia was een plaag voor ons middenveld. Toch kwamen we vanuit een corner op een 1-0 voorsprong. Sander kopte de bal voor de voeten van Casper en die wist de bal er bij de 1ste paal binnen te werken. Niet geheel onverdiend omdat de spaarzame kansen toch iets in ons voordeel uitvielen. Ook in deze wedstrijd een ongelukkig moment wat de gelijkmaker van Olympia inleidde. Een goede aanval waarbij de spits 1 op 1 met onze keeper kwam te staan, die wist in 1ste instantie nog redding te brengen maar kreeg de bal ongelukkig op zijn knie en in de kluts ging de bal toch over de doellijn. De 1-1 ruststand was wel terecht te noemen.

Kleine aanpassingen
In de rust een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd om het middenveld wat beter te bespelen. Dit leverde een mooie open wedstrijd op. Vanuit een druk moment van Rohda’75 maakte we de 2-1. Een goede onderschepping van Sander werd direct doorgespeeld op Guus en die stond klaar om deze kans af te ronden. Maar ook nu konden we niet lang genieten van de voorsprong. Olympia drong aan en forceerde daarmee de 2-2. Toch was ons spel leuk om naar te kijken en waren we bij vlagen ook dreigend voor de goal van Olympia. Naarmate de wedstrijd vorderde leken beide ploegen genoegen te nemen met een gelijkspel.

Het venijn zat hem in de staart. In de 80ste minuut werd er door Olympia niet goed uit verdedigd en belandde de bal pardoes voor de voeten van onze spits Yannick. Die legde de bal af op Guus. Die zag dat de keeper van Olympia ver voor zijn doel stond en schoot vanaf de middenlijn de bal over de keeper in het doel.

De overwinning was binnen hand bereik. Maar helaas was het geluk ons niet goed gezind. Ver in blessuretijd kwam Olympia alsnog op een 3-3 gelijke stand. Een klein momentje van onoplettendheid maakte dat een speler uit de rug kon weg lopen en met een terug getrokken bal een medespeler vond die de eindstand op het scorebord schoot.

Ook deze wedstrijd werd in sportieve omstandigheden afgewerkt en ook hier had de goed leidende scheidsrechter Hoogendoorn een gemakkelijk middag.

RCL uit
De laatste van de 3 wedstrijden werd gespeeld op een donderdag avond ivm met de najaarsmarkt in Bodegraven dat weekend. RCL was zo vriendelijk om de wedstrijd voor ons te verzetten waarvoor dank.

Met de een aantal spelers in de gelederen die zaterdag niet konden spelen begonnen we aan de wedstrijd. Scheidsrechter Beij floot de wedstrijd om 20.20 uur van start. Over deze wedstrijd kan ik eigenlijk heel kort zijn. Een rommelige 1ste helft waarbij we de bal maar moeizaam in ons bezit konden houden. Strijdlust was er voldoende maar aan de bal was het niet goed genoeg. Dit maakte dat we soms eerder de lange bal speelde dan we gewend waren. Ook RCL was nog niet echt gevaarlijk geweest maar had wel de beste kansen en waren duidelijk beter aan de bal.

Bij een lastige terugspeel bal op onze keeper maakte dat we de bal pardoes in de voeten van de spits van RCL speelde die stuitte nog op onze keeper Ryan echter de rebound kwam voor de voeten van een speler die toch echt buitenspel stond, kwam achter onze keeper vandaan, en scoorde zo de 1-0. De scheidsrechter keurde deze goal toch goed. Dit was ook de ruststand.

Rust aan de bal
In de rust geprobeerd uit te legen waar met name onze kansen lagen in de wedstrijd. Rust aan de bal pakken en niet in 1 keer vooruit spelen, de snelheid aan de linkerkant wat meer benutten, de spits wat meer in de voeten aanspelen en aan de rechterkant een 2 tegen 1 situatie proberen te creëren. Dat pakte in het begin goed uit maar naar mate de wedstrijd vorderde vielen we toch weer terug in het patroon van de 1ste helft.

Maar een verkeerde brede pass van RCL werd zomaar in de voeten gespeeld van onze linkerspits Casper, die benutte zijn snelheid goed en rond fraai af. Lang konden we niet genieten van deze goal omdat 5 minuten later alweer de 2-1 tegen de touwen werd geschoten. Niet echt het duel aangaan en de bal willen aanvallen maakte dat de spits op de rand van de 16 meter vrij kon uithalen en de bal binnenschoot. Niet veel later maakte RCL ook nog de 3-1. Simpel wegdraaien van hun spits maakte dat hij de bal in het doel kon werken. Wij probeerde nog een slot offensiefje in te zetten welke nog leidde tot een mooie en goede goal van Wessel na een assist van Sander 3-2 maar het was te weinig voor een goed resultaat.